logo

II Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A dictatori hatalom alapjai.

Sulla hatalmának alapja a fegyveres ereje volt, mindenekelőtt a szövetséges háborúban, a keleti hadszíntéren és a polgárháborúban kipróbált hadserege. A dictator ennek tudatában nagyarányú, szervezett veterántelepítést valósított meg. Veteránjait — mintegy 100 000 embert — a marianusoktól, samnisoktól és etruszkoktól elvett földterületen katonai alakulataiknak megfelelő zárt egységekben telepítették le, hogy szükség esetén könnyűszerrel csatasorba állíthatók legyenek. Ez a tevékenység annál jelentősebb volt, mert különben Itália területén nem állomásozhattak fegyveres katonai egységek. Sulla volt egyébként az első politikus, aki pénzein a maga imperator címet is feltüntette.

A népgyűlések kedvező hangulatát az ún. 10 000 Cornelii révén biztosította. Ezek kivégzett ellenfeleinek felszabadított rabszolgái voltak, akik felvették felszabadítójuk nemzetségnevét és clienseivé váltak ...Forrás: Ferenczy Endre - Maróti Egon - Hahn István: Az ókori Róma története Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 1998