logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A lex Valeria.

Tekintve, hogy a Kr. e. 82. év mindkét consula életét vesztette, az adminisztratív ügyintézést interrexekre bízták. Sullát L. Valerius Flaccusnak törvényjavaslata (lex Valeria de imperio) alapján az év végén dictatorrá választották. Sulla dictatúrája alapvetően különbözött a hagyományos, fél évre szóló rendkívüli katonai teljhatalomtól, amelyet a Rómát, illetve Itáliát fenyegető külső ellenség támadása elleni védelem érdekében vettek esetenként igénybe, amire a hannibali háború óta nem volt többé szükség.

A megbízatás a szokásosnál lényegesen szélesebb körű hatalmat ruházott a dictatorra a törvényhozás és az állam helyzetének rendezése céljából (legibus scribundis et rei publicae constituendae). Különösen fontos újítás volt az, hogy Sulla dictatúrája időbeni korlátait nem szabták meg. S a dictator alaposan érvényesítette törvényben szentesített hatalmát. Ez részben egy sor — a politikai és társadalmi élet szinte minden lényeges kérdésére kiterjedő — törvény kibocsátásában (leges Corneliae) nyert kifejezést.Forrás: Ferenczy Endre - Maróti Egon - Hahn István: Az ókori Róma története Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 1998