logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az első mithridatési háború

Mithridatés lendületes ellentámadással hamarosan elfoglalta Bithyniát és Kappadokiát, s betört Asia tartományba. Róma az adott helyzetben nem tudott jelentős erőt szembeállítani a pontosi király hatalmas szárazföldi seregével és hadiflottájával. Ennek előrenyomulását nagyban előmozdította az a körülmény, hogy a római fennhatóság alatt levő területeknek az adószedők visszaélései és a helytartók erőszakoskodásai miatt elkeseredett lakossága felszabadítóját látta az új Dionysosként fellépő pontosi királyban.
A rómaiak elleni gyűlöletet kihasználva Mithridatés Ephesosból utasítást küldött a kis-ázsiai városokba, hogy az ott tartózkodó rómaiakat és itáliaiakat egy meghatározott napon mészárolják le. A rendelkezést az érintett városok kevés kivétellel végrehajtották. A korabeli források alapján mintegy 60-80 ezerre tehető a legyilkoltak száma.

A provinciák lakói Róma iránti gyűlöletének szabadjára engedésével Mithridatés maga mellé állította a helyi lakosságot. A vérengzést követően Róma hívei háttérbe szorultak. Ily módon Mithridatés megszilárdította kis-ázsiai pozícióit, emellett jelentős zsákmányhoz jutott a rómaiak vagyonának elkobzása révén.
Jutalmul szabadnak s öt évre adómentesnek nyilvánította a görög városokat; az elfoglalt területet perzsa mintára satrapiákra osztotta. Ezután átirányította a seregét Görögországba, ahol ugyancsak a szegény lakosság rokonszenve fogadta. Támogatásával Athénben egy epikureista filozófus, Aristión, radikális demokrata uralmat léptetett életbe.Forrás: Ferenczy Endre - Maróti Egon - Hahn István: Az ókori Róma története Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 1998