logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Crassus megbízatása

Rómában Hannibál idejéhez hasonló rettegés lett úrrá. A senatus M. Licinius Crassus praetort rendkívüli teljhatalommal ruházta fel a rabszolgák elleni hadműveletekre. Crassus nagy eréllyel látott hozzá a demoralizálód ott római sereg fegyelmének, harci készségének helyreállításához: egyes csapattesteket a már szinte feledésbe merült megtizedeléssel büntettek. Mindezek ellenére eleinte Crassus sem ért el jelentős eredményt Spartacus ellen. A nehéz helyzetben a senatus hazarendelte Hispániából Pompeiust, a Balkánról M. Licinius Lucullusi.

Közben Spartacus elhatározta, hogy egyesíti erőit a szicíliai rabszolgatömegekkel. Szicília területén, a korábbi nagy felkelések színterén, valóban feszült volt a helyzet, különösen az előző felkelések központjaiban, ahol ekkor is nagyszámú rabszolga dolgozott, továbbá a korábbi felkelések által nem érintett északi partvidéken.
A rabszolgák ugyanis értesültek itáliai sorstársaik sikereiről (Cicero, II. in Verr, V 14). Plutarchos (Crass. 10) szerint csak egy szikrára volt szükség ahhoz, hogy fellobbanjon lázadásuk tüze, C. Verres, Szicília helytartója aki különben kapzsiságáról és példátlan visszaéléseiről vált hírhedtté azonban erős kézzel fojtott el minden mozgolódást.Maróti Egon