logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A gladiátorok.

A mezőgazdaságban, bányákban, műhelyekben és városi háztartásokban foglalkoztatott rabszolgák mellett egy sajátos csoportot alkottak a gladiátorok, azaz a bajvívók. Az életre-halálra menő viadalok szokását a rómaiak az etruszkoktól vették át, akik gazdag emberek temetése alkalmából rendeztek ilyen véres áldozatbemutatást.

Rómában a gladiátorjátékok a plebs legkedveltebb szórakozásává váltak, s egyetlen ünnepi játék sem zajlott le gladiátorok küzdelme nélkül. Rómában ekkortájt a különböző ünnepi időszakok (feriae publicae) az év egy jelentős részét kitöltötték. Elképzelhető, milyen tömeg gladiátort igényeltek ezek a véres látványosságok, ha nem egy esetben bajvívó párok tucatjai, olykor százai csaptak össze a Circus Maximusban. Erre a célra természetesen a legügyesebb, legerőteljesebb hadifoglyokat használták fel gladiátoriskolában történő speciális kiképzés után.

A gladiátorok ugyanis etnikai adottságaiknak, korábbi gyakorlottságuknak némileg megfelelő fegyverzetben, felszereléssel (karddal, tőrrel, szigonnyal, vetőhálóval stb.) küzdöttek. Páronként mindig egymástól eltérő típusú gladiátorokat állítottak szembe. Ez a megoldás fokozta a látványosságot, érdekességet. Egyúttal azonban a küzdők létbizonytalanságát is növelte. Az ilyen kegyetlen viaskodásra kény szeri tett rabszolgák helyzete a kemény kiképzés, a szinte kilátástalan jövő miatt elkeserítő volt, s egy szökési kísérlettel, lázadással végső soron nem sokat kockáztattak...Maróti Egon


.-