logo

XXII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A növekvő válság

Közben kiújultak a harcok a Balkánon is a Macedonia tartományba ismételten be-betörő thrákok ellen. A hadműveleteket a Balkánon M. Licinius Varro Lucullus irányította. Hadjáratának célja volt, hogy Görögország és Kis-Ázsia között biztosítsa az összeköttetést, gyengítse Mithridatés fekete-tengeri pozícióit, elvágja thrakiai zsoldos-toborzó bázisától.

Lucullus igyekezett elfoglalni Thrakiát, s a Dunáig kiterjeszteni a birodalom határait. Kr. e. 74-ben újabb háború kezdődött Mithridatésszel is. Róma fegyveres erőit az egymástól legtávolabb eső hadszínterek kötötték le, s ebben — a köztársaság számára még a kimber-teuton támadás idejénél is válságosabb — helyzetben kitört az ókor legnagyobb szabású rabszolgafelkelése, mégpedig ezúttal már nem egy tartományban, hanem magának Itáliának a területén.Forrás: Ferenczy Endre - Maróti Egon - Hahn István: Az ókori Róma története Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 1998