logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Rajna menti határ összeomlása

A következő, 406. év utolsó napján (406. december 31.) még nagyobb tömegű alán, vandál, kvád, burgund és svéb elemekből álló csoport átkelt a Rajnán, majd benyomult Galliába, s az itteni provinciákat elárasztva véglegesen megszállta Gallia és Hispánia legnagyobb részét. Ennek a támadásnak hatására a kormányzat kénytelen volt Britanniából s a Duna mellől csapatait kivonni, s így ezek a területek ekkor végképpen elvesztek a birodalom számára. Pannónia megnyílt a benyomuló hunok egyes csoportjai előtt.

A Galliát és Hispániát megszálló germánok a helyi lakosság támogatását élvezték. A nagybirtokokat kisajátították, s az ott élő colonusokat a kisajátított földeken régebbi jogi helyzetükben hagyták meg, de a korábbihoz képest kisebb szolgáltatásokat követeltek tőlük, s ezzel kedvezőbb helyzetbe juttatták őket. Forrásaink arról szólnak, hogy a colonusok nem is tanúsítottak velük szemben ellenállást. Gallia és Hispánia gyakorlatilag már ekkor kikerült a ravennai császári adminisztráció ellenőrzése alól.Hahn István