logo

XVII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Subura topográfiai képe

Figyelembe véve, hogy a Subura topográfiai elnevezése változó területet takar, mégis kísérletet kell tennünk topográfiai határainak meghatározására. A Subura szorosabb értelemben egy mintegy 200 méteres völgy, ami Martialis szerint a Forum felé lejtve nagyjából 75 méteresre keskenyedett, és így torkollt a Forum-völgybe. Az I. Serviusi regio meghatározása szerint inkább domb, tehát a völgyet határoló dombok lejtőit jelenthette előbb, majd az ezek által körülzárt völgyet.

A Subura külső megjelenése az irodalomból ismert képként szűk, kanyargós utcák és sikátorok labirintusából állt, amely utcák mentén sűrűn helyezkedtek el a sokemeletes, fából ácsolt szerkezetű, magas bérházak. Mindennapos volt a tűz és a házomlás. Ez a kép a Kr. u. 64-es tűz után változott meg kissé, amikor Nero rendelkezésének megfelelően korlátozták a megépíthető épületek nagyságát, az utcák és porticusok, szabad terek méretét.

A Subura tehát a Forum Romanum szomszédságában kezdődött, mint annak nagy és forgalmas kereskedelmi negyedként való folytatása, és mindjárt az elején, amit Martialis „primae faucae”-nek (2.17.1.) nevez, az idézett vers alapján feltételezik valamiféle büntető hatóság, feltehetően a Praefectura Urbana jelenlétét. Ettől keletebbre teszik Tellus templomát.

Végső határát nehéz meghatározni, emelkedőn futott az Esquilinusra, ezt Martialis is megerősíti (5.22.5–8), s feltehetően egészen az Esquilinusi kapuig (Porta Esquilina) terjedt.T. Horváth Ágnes