logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Forum pusztulása

A forum pusztulása már a IV. században megkezdődött, amikor a domborműves márványtáblákat és a dák hadifoglyok szobrait átvitték a Constantinus-diadalívre. 663-ban II. Constans leszedette és elszállíttatta a forum bronzdíszeit. Egy hatalmas földrengés, ami 801-ben rázta meg Európát, s egész Németországig érezni lehetett, valószínűleg romba döntötte a forum nagy részét.

A XI. században a Traianus oszlop alapzatában apró szentélyt találunk, és egy másikat a falaknál. Ezután az oszlop kivételével, amit pápai bullával is védtek, a színes márványokat szabadon ki lehetett emelni és fel lehetett használni a korabeli építkezéseknél. Így kerültek át a giallo márvány oszlopok a Szt. Péter székesegyházba.

A forum szisztematikus ásatásai Napóleon hódítása után 1811-14-ben indultak. A Via del Fori Imperiali építése előtt Mussolini feltáratta a terület egy részét, de a sugárút építésére vonatkozó tervein mit sem változtatott, rombolt és ismét föld alá temette a maradványokat.T. Horváth Ágnes