logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Forum elhelyezkedése

A Capitolium és Quirinalis közti hegynyergen épült. Ezt a területet a korai időktől az épületek hihetetlen sűrűsége és szövevénye borította. A két domb közötti emelkedő magában is gátolta a forumok területének növelését, de ez az összevisszaság egyenesen lehetetlenné tette. Apollodoros eltüntette ezeket az épületeket, magát a hegynyerget elhordatta.

A dombhát insuláinak lerombolása és a hihetetlen mennyiségű föld elhordatása után a forumok területe megnyílt a Capmus Martius felé. Ennek a terve már Domitianus uralkodása alatt felmerült, meg is kezdte az építkezés előkészületeit, de nem valósult meg. A hegynyereg helyén Apollodoros enyhén emelkedő teraszokat hozott létre, s ezekre helyezte a különböző épületegyütteseket.

A forum valaha érintkezett Caesar forumával, ma a Via del Fori Imperiali elválasztja tőle. Olyan egységes és pazar tér volt, hogy az ókorban, mint Róma legszebb terének messze földről a csodájára jártak.T. Horváth Ágnes