logo

XI December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Palatinus északi-északkeleti lejtőjének ásatási eredményei (bevezető)

A mai látogatók a római aktív ásatási munkálatokból látványosan részesülnek a Palatinus északi lejtőjének ásatási eredményeiből. Ez a Via Sacra és a Via Nova mentén folyó ásatás hozta felszínre az elmúlt időszak világsajtót is megmozgató eredményeit, a világon egyedülálló hatalmi jelvényeket, illetve az Augustus-szülőházként azonosított, köztársasági alapokra visszamenő korai épületegyüttest, amelynek folyamatos változásai a legizgalmasabb régészeti feladatnak bizonyultak.

A városközpont régészeti területének ásatásai, amelyet a „Palatinus északkeleti lejtőjének ásatásai” összefoglaló címen indítottak, két területen folynak. Az ásatáson vezető régésze a Római Tudományegyetem kutatója, Clementina Panella professzor asszony.

Az egyik ásatási program a Colosseum, a Constantinus-diadalív és a Venus- és Roma-templom közötti területet érinti. Ennek a területnek a Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Roma (SSBAR) által kinevezett vezetője Rossella Rea.

A másik ásatási program a Constantinus-diadalív, a via Nova a Titus-diadalív és a Palatinus-lejtő közötti területen zajlik. Ezt Ida Sciortino és Anna De Santis irányítja.

A munkák 1986 és 2003 között az 1936-ban lebontott Meta Sudans területére (area Metae), a Colossus Neronis alapozására és a Venus- és Roma-templom keleti homlokzatára koncentráltak.

A Vigna Barberini–Constantinus-diadalív–Titus diadalív– a Forum Romanum régészeti park / Palatinus közötti program területének ásatásai 2001-ben indultak meg.
T. Horváth Ágnes