logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Tarpeia szikla (saxum Tarpeium vagy rupes Tarpeia)

A Tarpeia eredetileg a Capitolium egyik kiemelkedése volt, ami később beleolvadt a többi magaslatba. A mai Via di Monte Caprino és a Via del Tiempón található. A Tarpeia-szikla a Tarquiniusok alatt lett a Capitoliumi triász szentélyének színhelye. Mint a város legmagasabb pontjára, ide építtette fel némi területrendezés után Kr. e. 500 körül Tarquinius Superbus a templomot.

Nevét Spurius Tarpeius, a Capitoliumot védő parancsnok lánya után kapta. Tarpeia Vesta szűz volt, és a szabin háború idején elárulta Titus Tatius katonáinak, hogy hogyan tudják bevenni az apja őrizte Capitoliumot. Livius szerint árulásának béreként azt kérte, amit a katonák a „bal karjukon viseltek”.

Tarpeia az akkor szokásos katonai karperecekre gondolt. Amikor azonban a jutalmát kérte, a pajzsokat – amiket szintén a bal karjukon hordtak – rádobva, megölték. Róla nevezték el a Capitolinus oldalán azt a sziklát, amiről a későbbi időkben az árulókat letaszították.
Ezek közül a legismertebbek: Marcus Manlius Capitolinus (Kr. e. 384), Lucius Cornelius Crisogonus (Kr. e. 80), Sextus Marius (Kr. u. 33), de innen taszították le Kr. e. 272-ben a tarentumi lázadókat is.T. Horváth Ágnes