logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Római Birodalom egyetemes kulturális öröksége.

A Római Birodalom határvidéke a Földközi-tengert körülvevő országok egyetemes hagyatékának része, amelyen egymást követő generációk nőttek fel, és amelyek egyben alakították is azt. Ennek következtében ez az örökség modern világunk létrehozásában is szerepet játszott. Ma olyan változó világban élünk, amelyet különböző vallások, nyelvek és hagyományok osztanak meg. Örökségünk mégis egyetemesebb annál, mint valaha is gondoltuk volna. Az arab országok a késői Római Birodalom igazi örökösei, közvetítésükkel sok ismeretet szereztünk az ókori világról.

Ahogy a rómaiak képesek voltak hatalmas országukat egy viszonylag kicsi hadsereggel irányítani, az a hatalom és a folyamatos elbűvölés képességének magával ragadó megnyilvánulása. A rómaiak nem csak a hatalom és az erő gyakorlásának szakértői voltak, de megvolt az a képességük is, hogy igen határozott arculatot alakítsanak ki saját magukról. Ez az arculat olyan jellegzetes, hogy egészen napjainkig megmozgatja képzeletünket. Nagyszerű irodalmi alkotások és lenyűgöző művek bizonyítják szakadatlan nagyrabecsülésünket.


David J. Breeze – S. Jilek – A. Thiel