logo

XIX Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A római határok értékelése

Vajon sikeresek voltak-e a római határok?
A római határok értékelése nem könnyű. Ha a fent említett funkciókat vesszük az értékelés alapjául, akkor az kijelenthető, hogy több szempontnak megfeleltek a határvonalak. Az elválasztó funkciónak eleget tettek, mivel egyértelműen definiálhatták a rómaiak földjét, azonban ez alól is vannak kivételek. A barbár területen felépített létesítmények mindenképpen ezekhez tartoznak, azonban meghatározhatók azok a vonalak, amelyek egyértelművé tették, hogy hol lehetettek a Római Birodalom határai.

A kereskedelem és polgári forgalom szabályozásának kérdésére nem áll rendelkezésre forrás, így a kérdés megválaszolásához a régészeti emlékekhez kell fordulni. A határlétesítmények sűrűsége és a határfalak megléte mindenképpen megnehezíthette akár egyetlen személy számára az észrevétlen átkelést a római határokon, amelyet tovább nehezített az is, hogy a késő császárkorra a Birodalom belsejében is találunk ellenőrző állomásokat az utak mentén. Az őrjáratok, tornyok, természetes akadályok nagyban leszűkítették és ellenőrizhetővé tették az egyének és áruk forgalmát. Véleményem szerint biztosan nem jelenthetjük ki, hogy megfelelt a kérdéskör elvárásainak a rómaiak határrendszere, azonban úgy gondolom, hogy alkalmasnak bizonyult a feladatkör ellátásához.
Támadások indításához ideális bázisként működhettek a határ menti létesítmények. A hadsereg által épített úthálózat révén gyors csapatösszevonásokra nyílt lehetőség. Ezen felül az úthálózatnak köszönhető az is, hogy az összevont seregeket megfelelő ellátásban tudták részesítem, az utánpótlás vonalakat tudták biztosítani.

A Római Birodalom védelmének ellátásakor talán az elégséges szó tükrözi legjobban a határvédelem teljesítményét. Az olyan nagyobb volumenű támadásoknak, mint a Kr. u. 2. századi markomann-quad-szarmata támadás, vagy a Kr. u. 3. század válság idején betörő germán alemannok a római határvédelem nem tudott ellenállni.
A kisebb betöréseket valószínűleg meg tudták fékezni. Erre a határlétesítmények puszta létéből is lehet következtetni, mivel ha nem lett volna semmilyen katonai hasznuk, akkor valószínűleg nem építették volna őket, illetve nem áldoztak volna jelentős anyagiakat és energiákat a fejlesztésükbe.

Összegezve megállapítható, hogy a római határok mégis sikeresen teljesítették feladataik nagy részét. Sikeresen ellenőrizték a határforgalmat, a kereskedelmet, bázisként szolgáltak a hadsereg határ menti műveleteihez és a nagyobb volumenű támadásoktól eltekintve sikeresen védték a Római Birodalmat több évszázadon keresztül.


Forrás: Horti Gábor: A Római Birodalom határai. International Relations Quarterly, Vol. 4. No. 2. (2014 nyár) 14 p.