logo

XXIV Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

T. Horváth Ágnes - Róma ókori városközpontja

A Forum Romanum és közvetlen környezetének történeteromaikor_kepHa valaki Rómába utazik, egyetlen dolgot nem szokott elmulasztani: megnézni a város, az antik város szívét, a Forum Romanumot. A legtöbben egy kiesen romantikus romhalmazt látnak benne, az elszántabbak útikönyvekkel felfegyverkezve igyekeznek kihámozni a látszólagos összevisszaságot, s csak kevesen akadnak, akik látni és érezni is tudják, milyenek voltak, milyen funkciókat láttak el az ott fellelhető egyes kőtörmelék-halmok.

Az idő nem bánt kegyesen a nagy idők tanújával, a valaha dicső Imperium központjával. Vannak, akiknek csalódás, és képzeletük által fel nem építhető az antik világ egyik legdíszesebb tere, az ókori politika legfényesebb díszlete. Ez a mintegy húszhektárnyi terület volt valaha a Világ közepe, mára ásatási terep, amely tele van Róma történelmének, kultúrtörténetének és topográfiájának érdekes, olykor talányos és vitatott kérdéseivel. Ezekre igyekszik választ adni a könyv, bemutatva az ókori városközpont egyes területeinek történetét, épületeit, azok funkcióit.

Térképei és rekonstrukciói remélhetőleg oldják a mai állapotot értetlenül szemlélők csalódását. Nem útikönyv a szólegszorosabb értelmében, de ajánlom a szakembereken túl mindenkinek, akit kissé igényesebben érdekel a római várostörténet, építészet és régészet.


Kiadó: Históriaantik Könyvesház

Kiadás éve: 2011

ISBN: 2050000030918

Terjedelem: 622 oldal