logo

XXVIII Junius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Kárpát-medencei harcokban kitüntetett tiszt felirata

(ILS 9200, a Szíriái Baalbekből)

Caius Velius Rufusnak, Salvius fiának (aki a következő tisztségeket viselte): a 12. „Fulminata” légió rangidős centuriója; a 9., az 1. „Adiutrix”, a 2. „Adiutrix”, a 2. „Augusta”, a 8. „Augusta”, 9. „Hispana”, 14. „Gemina”, 20. „Victrix” és a 21. „Rapax” légiók zászlóaljainak praefectusa, a 13. rómavárosi rendőrosztag parancsnoka; az afrikai és mauretániai hadsereg fővezére azon népek ellen, akiket Mauretániában le kellett verni; a zsidó háborúban Vespasianus és Titus császárok sánckoszorúval, nyakláncokkal, melldíszekkel, karperecekkel, továbbá falkoszorúval, két lándzsával és két zászlóval tüntették ki; a markomannok, kvádok és szarmaták ellen viselt háborúban, amikor ezek ellen Decebal dák király országán keresztül hadjáratot vezetett, falkoszorúval, két lándzsával és két zászlóval tüntették ki; Germanicus (=Domitianus) császár procuratora Pannónia és Dalmácia provinciákban, valamint pallosjoggal felruházott procurator Raetia provinciában.

Állította Marcus Alfius Olympiacus, Marcus fia, a Fabia kerületből, a 15. „Apollinaris” légió kiszolgált jelvényhordozója.Forrás: Hahn István A hadművészet ókor klasszikusai