logo

VIII December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

procurator aquarum

Császári tisztségviselő a Róma városi vízvezetékek igazgatásánál.Annak a rabszolgákból álló kiszolgáló és karbantartó részlegnek (familia Caesaris) volt a közvetlen vezetője, amellyel Claudius császár az új vezeték, az Aqua Claudia megépítése után bővítette a vízvezetékrendszert addig működtető állományt (familia publica). Mivel ezt megelőzően a városi vízellátás ügye teljes egészében a senatus hatáskörébe tartozott, Claudius lépése a császári alkalmazottak e területre irányításával és a császári kincstárnak, a fiscus-nak a mögéjük rendelésével új helyzetet teremtett: az igazgatás bizonyos fokú megkettőzését és a császári ellenőrzésnek a senatusi kompetenciák felé való kiterjesztését jelentette, bár a procurator aquarum formailag egyelőre még alá volt rendelve a vízműrendszert igazgató senatusi tisztségviselőknek, a curatores aquarumnak.

A procurator aquarum továbbította a császárhoz a magánszemélyek vízbevezetési kérelmét is, ez ugyanis császári engedélyhez volt kötve. Mivel a curatori posztokat előkelő senatorok töltötték be, és a magán-vízhasználatot igénylők is előkelők: senatorok, lovagok voltak, a procurator aquarum pedig felszabadított rabszolga, libertus volt, nem csak az új részleg, hanem a vezetőjének a személye is feszültségeket gerjesztett.