logo

XXX Novembris AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Cloaca Maxima .

legnagyobb szennyvízcsatorna.Róma városának legnevezetesebb, boltozattal fedett csatornája. A város szennyvizét vezette a Tiberisbe. A Quirinalis és az Esquilinus közötti völgyben indult, ÉK-DNY irányban keresztülvezetett a Forum Romanum-on, és a Tiberis szigete fölött torkollott a folyóba. Eredete a Tarquiniusok korába nyúlik vissza, Plautus idejében azonban a Forum Romanum közepén még még nyitott kanális folyt (Cure. 476). Kr. e. 184-ben a csatornarendszert jelentősen bővítették, Augustus uralkodása alatt (Agrippa nevezetes aedilissége Kr. e. 33-ban) pedig kitisztították és felújították. Ezidőtájra datálható az utolsó, ma is látható kőburkolata.

Több oldalága is épült, mérete impozáns: a Tiberisnél lévő torkolatánál 4.5 m széles, 3,3 m magas. Mindmáig használatban van. Karbantartása a köztársaság idején az - aedilis-ek feladata volt. Működtetése részleteit a császárkor első évszázadából nem ismerjük, nem tudjuk, hogy a középületek, ill. közművek fenntartásának Augustus alatti átszervezése (curatores intézménye) érintette-e a cloaca-kat.

Nerva vagy Traianus uralkodásától kezdve a csatornák felügyeletét a Tiberis medrének felügyeletével megbízott curatores riparum et alvei Tiberis hatásköréhez csatolták, s nevük ettől kezdve curatores riparum et alvei Tiberis et cloacarum lett. A késő antikvitásban a csatornák a comes riparum et alvei Tiberis et cloacarum felügyelete alá tartoztak.