logo

I Quintilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Haruspex.

A divinatio-val, jóslással foglalkozó etruszk pap megjelölése Rómában akinek neve a bizonytalan eredetű haru szó és a spicio lat. összetételéből ered.

A rómaiak eredetileg Etruriából hívták őket, hogy értelmezzék az omen-eket és a prodigium-okat. Etruriában egy nagy tekintélynek örvendő papságot képviseltek, amely Rómában is nagy jelentőségre tett szert, ahol a Tages-iratok lefordításával lehetségessé vált, hogy a rómaiak maguk végezzék el a haruspicium-okat, bár egyesek gyanakodva nézték tevékenységüket, mint pl. az id. Cato vagy Cicero. Fő feladatuk az volt, hogy megmondják, milyen eredménnyel jár egy cselekvés, s ehhez az áldozati állatok belső életfontosságú szerveit vizsgálták meg.

Tanácsokat adtak az olyan prodigium-okkal kapcsolatban, mint a torzszülöttek, ill. olyan jelenségekkel kapcsolatban, mint a villámcsapások és a földrengések. A hatvantagú collegium responsum-ai azonban alá voltak rendelve a senatus határozatainak.


.-