logo

XXVII Novembris MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Bacchanalia .

Bacchus (Dionysos) tiszteletére rendezett ünnep, rituális cselekmény, orgiasztikus misztérium (mysterium), amelyet éjszaka és titokban nők tartottak.

Görög eredete volt, ahogy az régészetileg is igazolt, de a kultusz Dél-Itáliából Rómába is eljutott. Bár a rómaiak hosszú időn keresztül megtűrték, Kr. e. 186-ban, amikor a hellénisztikus példákkal ellentétben már férfiakat is beengedtek, erkölcstelenség címén a közbiztonság érdekében mint államellenes coniuratio-t egy senatus-i határozat (ILLRP, 511 - az ager Teuranus-ról) Rómában és Itália-szerte betiltotta.

Livius beszámolója róla drámai, de propagandisztikus (39, 8-19). Itt nem annyira szigorúan vett történelmi tényről van szó, mint inkább történeti kitérőről (discursus, excursus). Az ügy jól bizonyítja, hogy Róma mennyire a saját hatáskörébe sorolta a nyugalom fenntartását egész Itáliában, még akkor is, ha valójában nem beszélhetünk egy össz. italiai bacchanalia mozgalomról.


.-