logo

IV December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

ius commendationi

az ajánlás joga. Császári privilégium mely a magistratus-ok választásánál érvényesült, kialakulása az első princeps uralkodásához kapcsolódik.

Régi köztársasági szokás szerint ugyanis Augustus maga kísérte el jelöltjeit a forum-ra és nagy nyilvánosság előtt személyesen kérte a választóktól a támogatásukat. Ezzel csak egészen hajlott korában hagyott fel, s akkortól nyilvános falragaszokon tette közzé jelöltjei nevét. Mivel az ajánlása, a commendatio-ja szinte biztos választási győzelmet jelentett, a szokásból szokásjogon alapuló egyfajta ajánlási jog, ius commendationi alakult ki, amely aztán utódaira is ráhagyományozódott.

Augustus az ajánlásával még szerényen és meglehetősen takarékosan bánt: a legmagasabb méltóságra, a consulatus-ra pl. sohasem ajánlott senkit és az alacsonyabb tisztségekre is csak a férőhelyeknek egy kisebb hányadára. Utódai már nem voltak ilyen tartózkodóak: Nero már mind a két consul-i méltóságot saját jelöltjeivel tölttette be.


.-