logo

IV December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

császárkori magistratus-választás

A monarchia kialakulásával megszűntek a késő köztársaság korának választásait jellemző tumultuózus jelenetek és megvesztegetések. A népgyűlés szerepe és jelentősége az ún. destinatio-s előválasztás következtében erőteljesen csökkent, mivel a jelöltek kiválogatásának lehetősége a senatorokból éslovagokból álló destinatio-s bizottságot illette meg, amely a választásra már csak annyi jelölt nevét terjesztette a választói gyűlés elé, amennyi a betöltendő helyek száma volt.

Az alacsonyabb tisztségek iránti érdeklődés megcsappant, gondok voltak aquaestor-i és az egykoron oly népszerűnéptribunusi hivatal betöltésével is. A császárnak nem volt ugyan lehetősége a magistratus-ok közvetlen kijelölésére, de a nominatio és a commendatio jogának gyakorlásával, a candidati principis kijelölésével befolyásolni tudta a választások alakulását, ennek révén pedig, mivel a senatus tagjai a leköszönt magistratus-okból kerültek ki, közvetett módon befolyást gyakorolt a testület összetételére is. Ennek összetételét egyébként, censor-i jogkörénél fogva, az adlectio révén közvetlenül is alakítani tudta.


.-