logo

XXXI Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Pater patriae

A haza atyja megtisztelő cím (másképp: parens patriae), amelyet Marius nyomán először Cicero nyert el a Catilina-összeesküvés felszámolásában tanúsított magatartásáért. Később Caesart ruházták fel vele a mundai győzelem után.

Augustus Kr. e. 2-ben nyerte el a - címet, miután betöltötte hatvanadik életévét, s az esemény egybeesett a forum Augustum felavatásával. A princeps feltétlenül nagy jelentőséget tulajdonított neki, amit önéletírása, a Res gestae divi Augusti ugyanúgy megerősít, mint Suetonius tájékoztatása, aki kiemeli, hogy a nép egyhangúlag, a legnagyobb lelkesedéssel adta meg ezt a megtiszteltetést, amit a császár is leghőbb vágya beteljesülésének mondott (Aug. 58, 1-2). Tiberius sohasem vette fel, de azután hozzátartozott a császári titulatúrához, bár szokás volt az előzetes elutasítási színjáték.

A cím a pater familías tekintélyére vezethető vissza, de igazából nem volt sem alkotmányos, sem jogszolgáltató szerepe, ahogy egyesek megpróbálták belemagyarázni.


.-