logo

XIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Illustris

Teljesebb formában vir illustris. Az in+lux összetételből, jelentése világosságban lévő, megszólításként fényességes. Kiegészítő rang, ill. megszólítás, amely az illustris senator-i rendűek clarissimus rangjához kapcsolódott a késő antikvitásban.

A clarissimi csoportján belül Iustinianusig érvényes három fokú hierarchiában a legmagasabb rangúakat jelentette, azokat, akiket a császár reggeli köszöntési szertartására az első csoportban bocsátottak be. Az öröklődő clarissimatus-szal ellentétben szigorúan a betöltött pozícióhoz kötődött és nem öröklődött.

A Notitia dignitatum szerint a vir illustris megszólítás a két birodalomrész 14-14 legfontosabb tisztségviselőjét illette meg, többek között a praefectus praetorio-kat, a praefectus urbi-t, a magistri militum-okat praepositus sacri cubiculi-t és a magister officiorum-ot. Iustinianus az illustris-on belül két új rangcsoportot hozott létre, a gloriosus-t és a magnificus-t.

Az udvarias megszólításban a rangokat kifejező jelzőket gyakran felsőfokban használták, vö. illustrissimus vagy később illustris glorissimus, illustris magnificentissimus.


.-