logo

XXVII Novembris MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Liburna - másképp liburnica.

A császárkori római flotta (classis) egyik legelterjedtebb tengeri hadihajó-típusa volt.A principatus időszakában még ugyancsak népszerű triremis-ek építésének fokozatos visszaszorulásával (Zos. 5, 20, 3.) a késő antikvitásban meghatározóvá vált, és még a középkorban is használták. Népszerűségét rendkívül gyors mozgásának köszönhette.

Eredetileg kalózhajó volt, a dalmatiai liburnusok kalóznépe fejlesztette ki, tőlük vették át a rómaiak (App., b. c. 2, 39). és fejlesztették a Kr. e. 1. században kétsorevezőssé. A liburna kisebb méretű volt, mint a többi sorevezős hajó, és a triremis-ekhez hasonlóan minden evezőjét külön ember mozgatta, volt vitorlája is, gyorsaságát azonban nem csupán ezeknek köszönhette, hanem az evezői nagy sűrűségének is. amit az összes többi sorevezős hajótól alapjaiban eltérő konstrukciója tett lehetősé.

Titkát nem sikerült még megnyugtatóan megfejteni, középkori analógia alapján azonban feltételezik, hogy a liburna nagy evezős sűrűségét az evezőpadoknak a hajó oldalfalához képest ferde elhelyezésével érték el, aminek következtében egy-egy padon akár 3-5 evezős is helyet foglalhatott viszonylag közel egymáshoz úgy, hogy a megfelelő ritmust tartva nem zavarták egymást az evezésben.


.-