logo

XVII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Lupercalia .

római ünnep, amelyet febr. 15-én tartottakEnnek kezdetén a Palatium Lupercal barlangjában kecskéket és egy kutyát áldoztak fel, ott, ahol a hagyomány szerint a nőstényfarkas szoptatta Romulust és Remust. Ezután az áldozatok bőrébe öltözött fiatalemberek, a Luperci körbefutották a Palatiumot, és kecskebőr korbáccsal megverték az útjukba kerülőket, főleg azokat az asszonyokat, akik szerettek volna teherbe esni.

Az ünnep ilyen módon egyesítette a termékenységi mágiát egy megtisztító rituáléval, a határok megostorozásával, ami az ártó erők elűzését célozta. Az utóbbi körülményt figyelembe véve, a Lupercalia-nak olyan időszakra kell visszanyúlnia, amikor a település határa a Palatium mentén haladt.

A rituálé ősisége mellett szól, hogy benne bor helyett tejet alkalmaztak. Mivel Rómába a bort a Kr. e. 7. sz.-ban hozták be, ezért a Lupercalia legkésőbb a 8. sz.-ban alakulhatott ki.


.-