logo

XIX Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Capite Censi

Capite Censi - vagy proletarii: a nincstelenek.A capite censi szó szerinti jelentése: „fej szerint censusba vettek”, lévén, hogy a censusok, azaz a lakosság összeírása alkalmából a censorok esetükben csak „a fejeket számlálták össze”. Az ide sorolt polgárok szegénységük miatt az öt vagyoni osztály egyikébe sem kerültek be.

A római nincstelenek általában a négy városi tribus egyikébe tartoztak, s így a gyűléseken nem sokat ért a szavazatuk, vagyis politikai szempontból hasznavehetetlennek számítottak; mindamellett a hatalmon lévők gondosan ügyeltek rá, hogy államköltségen jussanak élelemhez, és minél több ingyenes szórakozásban legyen részük.

Sokatmondó tény, hogy a római világuralom évszázadai során a nincstelenek egyszer sem keltek fel a náluk kiváltságosabbak ellen.

A vidéki nincstelenek tribusai ugyan értékes szavazatokat adhattak le, de éppen a nincstelenek nemigen utazhattak Rómába választások idején.