logo

XXV Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Fasces.

Rómában a hatalom és a hivatal jelképe; rendszerint szil- vagy nyírfából készült kb. 1,5 m = 5 láb magas vesszőnyaláb, amelyet vörös szíjak tartottak össze, s amelybe, a dictator és a triumfáló hadvezér kivételével később csak a városhatáron kívül, egy kétélű bárdot helyeztek. A fasces a magistratus-ok azon hatáskörét fejezték ki, hogy képesek testi büntetés, sőt egy ideig fővesztés kirovására is.

A hagyomány szerint a fasces-t a királyok alatt hozták be Etruriából, amit egy Kr. e. 7. sz. végéről egy vetuloniai sírból előkerült miniatűr vas fasces is megerősíteni látszik. Lictor-ok vitték, akik állítólag már a királyoknak is kísérői voltak, s később ők kísérték a consul-okat, praetorokat, dictator-okat, sőt a császárokat és a császári legatus-okat is.

Augustus Kr. e. 19-ben kapta meg a jogot, hogy mindenütt 12 - legyen vele (Cass. Dio, 54, 10, 5), bár van, aki Rómán kívül 14-et feltételez. A municipális magistratusok bacilli-jét gondosan megkülönböztették a fasces-tól.


.-