logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Edictum.

szó szerint hirdetmény, átvitt értelemben rendelet.A római, magistratusok éves jellegéből következett, hogy az előző év tisztségviselői által kihirdetett szabályok nem kötötték a rákövetkező év hivatalviselőit. Ebből adódott, hogy minden egyes év praetor urbanus-a közzétette a maga saját edictumában azokat a jogi szabályokat, amelyeket követni kívánt. Ugyanez érvényes a provinciák helytartóinak, a proconsuloknak és a propraetoroknak az edictumaira is. Természetesen lehetőség volt az előző szövegek tényleges felhasználására is. Mindez közelről sem vethető össze egy modern értelemben vett törvénykönyvvel.
A ius praetorium különbözött a törvények és a régi szokások által kialakított polgárjogtól, valójában autonóm normák együtteséről volt szó. Továbbá: míg a ius civile csak a római polgárokra vonatkozott, a praetori jog nemcsak számukra volt fenntartva, azaz sokkal szélesebb körre alkalmazták, még ha időben korlátozva volt is.

A köztársasági magistratusokhoz hasonlóan a korai császárság római tisztségviselői is kiadhattak egy a hivatali évükre érvényes perpetuum-ot, mind értelmezve, mind módosítva a törvényeket. Ezt a kiváltságukat Hadrianus szüntette meg, kodifikálva az edictum-okat, amelyek ettől kezdve állandóakká és kötelező érvényűekké váltak, és megváltoztatásuk csak császári rendelettel volt lehetséges. A császári törvényhozás az okon keresztül valósult meg a legkülönfélébb kérdésekben, s a decretum-okkal, valamint a rescriptumokkal együtt alkották a constitutio-kat.


.-