logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Admissio

A császár elé való szertartásos bebocsáttatás, császári audiencia.Megszervezése, lebonyolítása egy külön császári hivatal, az officium admissionum feladata volt (SuetVesp. 14). A hivatal alkalmazottait admissionales-nek, vezetőjét magister admissionum-nak nevezték. Az ő feladata volt az admissio-kon szóban elhangzottaknak a jegyzőkönyvbe, liber actorum-ba való rögzítése is. (SHA, Aur. 12, 4).

A bebocsájtást nyertek csoportosan, annak rendjében járulhattak a császár elé üdvözlésre (salutatio), amilyen közel álltak annak személyéhez. A császár barátaira (amici) természetesen ez az eljárás nem vonatkozott, ők más formában (aditus) jutottak be az uralkodóhoz.

A korai időszak még kötetlen admissio-ja a Severus-korra fokozatosan formálissá vált. A dominatus időszaka perzsa mintára kialakított, szigorú etikett által szabályozott admissio-jának a középpontjában a leborulás szertartása, az adoratio állt.


.-