logo

III October AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

forumi cippus

Ez a kő tartalmazza a legrégibb kőre írt latin nyelvű írásos emléket, amely a Kr. e. 6. sz. első negyedére datálódik, s G. Boninak 1900 körül a forum Romanum-on folytatott ásatásai során került elő töredékes formában az ún. Lapis Niger alatt. Ez utóbbi egy fekete márványkő az augustusi időkből egy régi szent körzet jelzésére. Az írás ugyanazt az archaikus jelleget mutatja, amelyet a caesari időben Dionysios Halikarnasseus tulajdonított egy általa ugyanezen a helyen látott, s Romulus szobrán levő feliratnak.

A betűk az euboiai-chalkidikéi görög alphabétum-mal állnak rokonságban. Kétségkívül egy kultikus rendelkezésről van szó, de a pontos tartalom vitatott. Előfordul benne a rex, a comitia (valamiféle népgyűlés), a calator (a király kiáltó szolgája) szó, továbbá utalás van áldozati állatokra és az isteni jogra (fas).

Mindez egy szervezett közösségre mutat királlyal, akinek legalábbis bizonyos alkalmakkor szüksége volt a népgyűlés beleegyezésére, de vitatott, hogy itt még az archaikus király személyével kell-e számolnunk vagy pedig a köztársaság idején részben helyére lépő rex sacrorum-mal. Mivel a forumi cippus Grotta Oscura-i tufából készült, ezért egyesek későbbi datálást tartanának szükségesnek.


.-