logo

XXVII Novembris MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Pontus Euxinus

A mostani Fekete Tenger, Kis Ázsia, Sarmatia, Dacia, Moesia és Thracia közt.Eleinte a görögök iránt ellenséges, rabló népek laktak partjain, azért a görögök eredetileg Pontus axeino-nak (barátságtalan) nevezték Kr. e. 660-tól fogva azonban számos görög, kivált miletusi gyarmat vendégszeretővé tette.

A régiek fogalma e tenger nagyságáról és alakjáról soha sem volt egészen helyes. Ptolemaeus előtt alakját scytha íjhoz hasonlították, a melyen Kis Ázsia a húr, a taurusi félsziget pedig a Közepén levő horpadás.
Azt tartották, hogy a Chersonesus Taurica félszigetén levő, Criumetopum nevű hegyfok egyfelől, a paphlagoniai Carambis pedig másfelől, egymástól 1500 stadiumnyira (276 km.), az egész tengert két medencére osztja.

Csak Ptolemaeus adta meg a Pontus nyugati részének helyesen inkább É. mint Ny. felé való kiterjedését. Azt hitték, hogy a Pontus eredetileg teljesen zárt tenger volt, és hogy csak később tört magának a Hellespontuson át utat. Azért azt gondolták, hogy csak egy Ny. felé való áramlata van, és azért nevezték a Maeotist a Pontus anyjának, a thraciai Bosporust pedig torkolatának.


.-