logo

XXV Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

praefectus iure dicundo.

1. A praetorok által megbízott tisztségviselők, akikre maguk helyett Itália nem municipalizált területein a bíráskodást bízták. Az ilyen területet nevezték praefectura-nak.


2. Municipális tisztségviselő, a polgármesterek duouiri iure dicundo helyettese.

a) Ha a két polgármester valamelyike akadályoztatva volt a munkájában - meghalt, lemondott, valamilyen ügyben el kellett hagynia a várost stb. - hivatali társa minden további nélkül helyettesítette. Ha azonban a városban tevékenykedő duumvir-t is máshová szólították teendői, s várhatóan egy napnál hosszabb időre kellett eltávoznia, a maga és a társa helyettesítése céljából a 30 éven felüli tanácstagok (decuriones) közül két-két praefectus iure dicundo-t kellett kineveznie a város élére, akik teljes jogkörében helyettesítették a duouiri-t mindaddig, amíg ezek egyike a városba vissza nem tért (vö. Lex Salpensana, c. 24).

b) A munícipiumokban és a coloniákban a császár iránti lojalitás kifejezéseképp szokás volt a császárt magát polgármesterré, duumuir-ré megválasztani. Ilyenkor a császár maga helyett a város élére egy praefectus iure dicundo-t nevezett ki, aki a hivatali évben egyedül gyakorolta a polgármesteri hatalmat (vö. Lex Salp. c. 24, SHA, Hadr. 19).


.-