logo

III October AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

decemviri stlitibus iudicandis vagy decemviri litibus iudicandis

Tíztagú bírói testület.


A vigintisexviri, később Augustus uralkodásától kezdve a vigintiviri kollégiumába, az ún. collegae minores közé tartoztak. A comitia tributa-n választották őket évente. Feliraton a Kr. e. 2. század második felében jelennek meg. Speciális magánjogi bíróságot jelentettek, azaz a praetor mellett működtek: az ügy első része a praetor előtt bonyolódott, majd ezt követően hozzájuk került. Hatáskörükbe a személyi szabadságot, status libertatis-t, érintő perek tartoztak. Feladatuk Augustus idejétől kezdve megváltozott.

Az elsősorban hagyatéki ügyekkel foglalkozó száztagú bírói testület a centumviri élére kerültek oly módon, hogy a centumvir-ekből az aktuális ügyek lebonyolítására alakult háromtagú testület élén az elnökséget látták el. A decemviri stlitibus iudicandis posztjának pontosan rögzített helye a senatori cursus honorum-ban a császárkortól alakult ki: a karrier kezdetét jelentette, betöltésére a katonai tribunatus-t (tribunus militum) megelőzően került sor. Működésük a Kr. u. 3. század közepéig bizonyítható.


.-