logo

III October AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

decemviri legibus scribundis

Tíztagú római törvényhozó testület, amelyet az addigi szokásjog írásos rögzítésével bíztak meg.A hagyomány szerint Kr. e. 451-ben felfüggesztették „az alkotmányos rendet", azaz a consul-ok helyett tíz patricius férfit neveztek ki. Valamennyiüknek a törvények kodifikálása volt a feladata, s az első évben szabályszerűen össze is állítottak tíz táblát.

450-ben egy másik decemviratus lépett hivatalba, és újabb két táblát készített el. Ezután azonban - a hagyomány alapján - tyrannus-ok módjára kezdtek viselkedni, s megpróbálták folyamatossá tenni hatalmukat. Egy népi fölkelés azonban eltávolította őket, s helyreállította a régi „alkotmányos rendet".

A történetben sok bizonytalan részlet van, amelyek közül valószínűleg sok minden puszta kitalálás, pl. Appius Claudiusszal vagy Virginia-val kapcsolatban, akit apja inkább megölt, mintsem hogy kiszolgáltassa a bűnös patricius erőszakának (ez az elbeszélés a Virgibius név megmagyarázására születhetett, vö. Virgo, a Lucretia történet nyomán), de a LEGES XII TABULARUM történeti hitelességű, s a 451/50-es meglétét is megerősíti a Fasti, amelyben megszakítják a consulok jegyzékét.

A törvénytáblák Kr. e. 390 (vagy 387)-ig láthatók voltak, de a gall betörés őket is megsemmisítette.


.-