logo

XV Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Comes sacrarum largitionum

A Diodetianus alatt működő rationalis summaerei utóda. Címe szerint a császári adományokkal, largitio-kkal foglalkozott, valójában ezek kezelésénél sokkal szélesebb jogköre volt.

Nagyhatalmú pénzügyminiszteréhez szokták a funkcióját hasonlítani. A késő antikvitás négy legmagasabb rangú tisztségviselője közé tartozott, rangban a harmadik helyen állt (Not. dign or. 13; occ.11). Ő kezelte a császár összes nemesfémbevételét és kiadását. Dioecesis-enként a munkáját egy-egy neki felelős comes largitionum segítette.
A Comes sacrarum largitionum-hoz folytak be a pénzben fizetett adók, azaurum coronarium,aurum oblaticium, collatio glebalis, collatio lustralis, aurum tironicum, a vámok (külsők és belsők egyaránt), a forgalmi adó (1/24-ed, azaz kb. 4,166% „áfa"), valamint a büntetéspénzek.

Felügyelte a határtartományokban működő és a külkereskedelmmel foglalkozó - comites commerciorum-ot, a nemesfémbányák irányítóját, a comes metallorum-ot és a befolyó pénzeket kezelő kincstárak vezetőit, a praepositi thesaurorum-ot. Az ő illetékességébe tartozott a pénzverés irányítása: a dioecesis-ekben működő, réz ill. bronz váltópénz előállítását végző pénzverdék, ill. ezek vezetői, a pro-curatores monetarum felügyelete és a fővárosban - és csak itt - működő aranypénzverde, ill. ennek vezetője, a comes auri felügyelete.
Neki voltak alárendelve a gyapjú- és lenszövetet előállító állami üzemek (gynaecea, linyphia), ill. ezek irányítói, a procuratores gynaeceorum, és a procuratores tínyfiorum, valamint a bíborfestő üzemek felügyelői, a procuratores bafiorum és a kész szövetek raktározásáért és nyilvántartásáért felelős magistri lineae vestis. Valamilyen oknál fogva az állam számára teljesítendő fuvarozási kötelezettség ellenőrei, a praepositi bastagarum is a Comes sacrarum largitionum-hez tartoztak.

A Comes sacrarum largitionum folyósította a katonaság számára a zsoldfizetésen túli rendkívüli juttatásokat.