logo

XX Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Collegae

valamely - collegium, egyesület tagjai, de leggyakrabban a tisztségviselő-vagy hivataltársakat szokták rajtuk érteni.Az utóbbi elv, ill. rendszer a res publica libera idején alakult ki a hatalom centralizáltságának korlátozására. Kezdetben a - talán nem is élveztek egyenrangúságot (vö. dictator, magister equitum), vagyis lett volna egy felsőbb és egy alsóbb magistratus.
A consul-ok azonban már egyenrangú párost alkottak, akárcsak Kr. e. 241-től a két praetor (urbanus, peregrinus). Eredetileg szintén két-két aedilis curulis és aedilis plebis alkotott collegium-ot, s az utóbbi közösség akkor is fennmarad, amikor általában emelik a magistratus-ok számát (vö. praetores, quaestores, tribuni plebis). Ezen belül az egyes - azonos hatalommal rendelkeznek, de megakadályozhatják egymás nemkívánatosnak tartott intézkedéseit, vö.: potior est causa prohibentis. A consul-ok a többi magistratus-hoz képest collegae maiores voltak, míg hozzájuk viszonyítva a praetor-ok collegae minores.

Ez a viszonyítás Kr. e. 367-ben alakult ki. Később a császári hatalom is ismert egy hasonló jellegű hatalommegosztást, amit a tetrarchia intézménye mutat a legjobban, de a constantinusi periódusban is fennmaradt az elv.


.-