logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Clarissimus

teljesebb formában clarissimus vir, clarissima femina: legfényességesebb, legragyogóbb (férfiú, asszony). A senatori rendűek hivatalos rangjelzője, ill. megszólítása a császárkorban.

A késő antikvitásban a senatori rendűeken belül - mivel a magas állami pozíciót betöltők számára két kiegészítő rang jelent meg - hármas tagozódás alakult ki: az illustris-ek, aspectabilis-ek és a közönséges clarissimus-ok csoportja. Iustinianus ezeket a legelőkelőbbek számára további két ranggal, a clarissimus gloriosus-okéval és a magnificus-okéval egészítette ki. Míg a clarissimatus öröklődött, a kiegészítő rangok meghatározott állami tisztségek betöltéséből következtek.

A reggeli, császárhoz való be-bocsájtási szertartás, azadmissio sorrendje ezen rangok szerint történt. A különböző rangokhoz eltérő ruházkodás és egyéb megkülönböztető külsőségek, az udvarias megszólításban pedig eltérő jelzők és kifejezések (pl. amplissimus legfényesebb, legjelesebb, devotissimus legjámborabb, legalázatosabb, eminentissimus legkitűnőbb, legkimagaslóbb, praecellentissimus legfelülmúlhatatlanabb stb.) kapcsolódtak.


.