logo

V December MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Toga.

A római polgár előjogát képező fehér gyapjú öltözék, amelyet akkor viselt, ha kiment az utcára.Eredetileg egyszerű vastag gyapjútakaró volt, amelybe az ember beleburkolózott. Fokozatosan azonban mind elegánsabb lett, a sarkokat lekerekítették, majd az anyagot félkörbe vágták. A ruha redőit rendkívül nagy gonddal rendezték el. A szónokoknak különösen illett pontosan megtartaniuk a toga viselésére vonatkozó szabályokat, amelyeket Quintilianus részletesen ismertet.

A toga praetexta bíborszegélyű ruha volt, amelyet a fiúk és némely papok és magistratus-ok hordtak. Amikor a fiúk elérték a férfikort, a toga virilis öltötték fel, amely ünnepélyes alkalmakkor kötelező viselet volt. Korábban a nők is viseltek toga-t, de azután ezt felváltották a stola-val, a toga-t a prostituáltaknak hagyva meg.

A köztársaság végén igen elterjedt a kényelmesebb görög pallium (köpeny), de a toga „nemzeti" viseletét Augustus igyekezett visszahelyezni régi rangjába. A divatok terjedésének azonban nem lehetett útját állni. így pl. a Severusok alatt a Dalmatica hódított. A rómaiak a toga alatt rövid tunica-t viseltek, amely a legelterjedtebb római ruhadarab volt.


.-