logo

X December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Mansio

A maneo maradni igéből, eredeti jelentése tartózkodás, innen később tartózkodási hely, szálláshely.A birodalmi futár-és postaszolgálat, vehiculatio, későbbi nevén cursus publicus útvonala mentén elhelyezkedő olyan postakocsi állomás, amely megszállási lehetőséget és ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is nyújtott. Ilyen mansio-k az egyszerű, csak hátasló- vagy fogatváltásra szolgáló mutatio-k között, egynapi járóföldre (átlagosan 25, gyorsfutárszolgálat esetén akár 50 római mérföldnyire) helyezkedtek el.

Általában minden harmadik állomás - volt, bár ez függött az adott vidéken fekvő települések sűrűségétől is; ritkán lakott vidékeken, nyílt terepen, feltétlenül volt ilyen állomás. Egy-egy mansio több épületből álló komplexum volt: megszállásra szolgáló épület (praetorium), ahol az utasok friss élelemhez és pihenéshez juthattak, fürdő a napi tisztálkodáshoz és a fárasztó út utáni ellazuláshoz, istállók az állatok számára, raktárak a cursus publicus révén fuvarozott teherszállítmányok biztonságos éjszakáztatásához, s rendszerint egy-egy kisebb kaszárnya vagy őrállomás, statio a biztosítási és egyéb rendőri feladatokat ellátó stationarii számára.

Megfelelő személyzet gondoskodott az utasok és az állatok ellátásáról (apparitores, serei publici, istállószolgák, muliones, sőt, állatorvosok, mulomedici), és a járművek karbantartásáról (opifices, carpentarii). A császárok által gyakran használt útvonalak mentén paloták (palatium) helyezkedtek el.


.-