logo

IV Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Tribunus cohortis .

Lovagrendű katonatiszt, egy viszonylag ritka csapatfajta: római polgárokból, rendszerint önkéntesekből toborzott gyalogos segédcsapat, egy cohors civium Romanorum parancsnoka volt.

A csapata különlegességét az adta, hogy a segédcsapatokat (auxilia) egyébként nem római polgárokból, hanem alapvetően a tartományok bennszülött lakóiból sorozták, Titulusa ezért eltért a közönséges auxiliaris cohors-ok élén álló parancsnok címétől, a praefectus cohortis-tól és a római polgároknak kijáró tiszteletet demonstrálva, légiókban tisztként szolgáló tribunus legionis követte (a katonai tribunusokat eredetileg a nép választotta, az idegenek alakulatai élére pedig a rómaiak nevezték ki a parancsnokokat. Rangja a csapata létszámával állt összefüggésben.
Egy ötszáz fős cohors élén a lovagi tiszti karrier, a militia equestris első fokát, a príma militia-t teljesítő fiatalember állt, egy ezerfős cohors parancsnoksága a második fokozatot, a secunda militia jelentette, s a tribunus legionis beosztásával volt egyenértékű.


.-