logo

XXX September AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Ovatio .

Az ovatio diadalmenet volt a Római Birodalomban a győztes hadvezér tiszteletére, amit Róma városában tartottak.A triumphusnál kevésbé ünnepélyes körülmények között zajlott, így például az imperator eredetileg gyalogszerrel, később lóháton lépett be a városba, és nem aranyruhában, hanem pusztán a magistratusokat megillető toga praetextát viselve. Fejét nem babérlevelek, hanem mirtuszkoszorú (Ovalis Corona) övezte.

A senatus nem vett részt a menetben, és trombitások helyett fuvolások emelték az esemény fényét. Sok esetben a katonaság nem is vett részt a felvonulásban.

Az ovatio végeztével Jupiter capitoliumi templomában áldozatot mutattak be (juhokat, míg a triumphuson bikákat adtak az istennek).

Az ovatiót olyankor juttatták a hadvezérnek, ha a triumphus valamelyik feltétele nem teljesült, azaz a háború nem fejeződött be, kevés ellenség veszett oda (az első ovatiót pontosan emiatt szavazták meg Publius Postumius Tubertusnak), vagy az ellenség nem volt ”méltó” rá (Pl. a rabszolgavezér Athénion vagy Spartacus leveréséért Marcus Perperna és Marcus Licinius Crassus pusztán ovatióban részesülhetett).


.-