logo

I Quintilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Corona militaris .

Katonai koszorú. Kiemelkedő haditettekért kitüntetésként adományozták.Az egyes fajtái nevüket részben a koszorú anyagáról vagy formájáról, részben a kitüntetendő haditettről kapták, ezért többnyire két nevet viseltek, ezeket 1. corona obsidionalis, corona ciuica, corona triumphalis, corona oualis, corona muralis, corona uallaris, corona naualis, corona aurea. Az utóbbi négy a császárkorban a katonák állandó kitüntetése volt, de mivel ritkán, csak jelentős tettekért adományozták őket, eszmei értékük igen nagy volt.

Adományozásuk szabályozottan, a katonai rangoknak megfelelően történt. Az alacsonyabb rangúak, pl. a közlegények, gregalis-ok a corona-nak legfeljebb egy, a centuriók két fajtáját nyerhették el katonai pályafutásuk során, mind a négy fajta megszerzésére csak a consularis rangú katonai parancsnokoknak volt elvi lehetősége.

Újabb hadjáratokban való részvétel esetén ugyanazt a corona-fajtát ismételten is el lehetett nyerni, azonban az, hogy összesen legfeljebb hányszor, ugyancsak a katonai rang függvénye volt. A maximumot, a 4x4 coronát pályafutásuk során a rendkívüli katonai teljesítményt nyújtó consularis rangú parancsnokok nyerhették el.