logo

XX Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Praetoriani .

Köztársaságkori eredetű (extraordinarii), Augustus korától (Kr. e. 2.) kezdve a római hadsereg állandó részét alkotó 9 csapattest (praetoriae cohortes) katonái.

3 cohors Rómában, 6 pedig Italia más városaiban állomásozott. Parancsnokuk a 2 praefectus praetorio volt. Feladatukul szabták elsősorban a császár személyének és palotájának a védelmét, de harcban is bevetették őket. Kiváltságos helyzetüket különböző juttatásokkal fejezték ki a császárok: szolgálati idejük rövidebb volt, mint a legionariusoké, zsoldjuk pedig magasabb.

Rómában a castra praetoridban állomásoztak, es a politikai történésekben már a Kr. u. 1. század elejétől - parancsnokaikkal együtt - hatalmi tényezőként léptek fel, nevezetesen időről időre döntő szerepet játszottak a császárok kikiáltásában, letételében vagy a császár személyének elfogadásában (Didius Iulianus talk vásárolta meg a trónt egy árverés keretében!).

312-ben I. Constantinus feloszlatta a testőrgárdát.