logo

XXVII Februarius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Advocatus

„odahívott”, „odaszólított”.Olyan személy, aki egy másikat, annak kérésére valamilyen ügyben személyes jelenlétével és tanácsaival támogat. Leggyakrabban a peres eljárás során adódott olyan helyzet, hogy egy megfelelő jogi szakértelemmel rendelkező barát vagy ismerős segítségét kellett igénybe venni, innen származik a szó „jogtanácsos”, „ügyvéd” jelentése.
Ellentétben apatronus-szal, aki a jogképességgel nem rendelkező cliens helyett maga vett részt az eljárásban, az - kezdetben a perben nem kapott szót, csupán a háttérből tanácsaival segíthette az őt igénybe vevőt, akinek magának kellett helytállnia. Idővel, a törvények és az eljárás bonyolultabbá válásával - részlegesen - már maga is beavatkozhatott az ügybe.

A klasszikus jog kifejlődésével, a köztársaság kései időszakában az ügy sikeres kimenetele érdekében már nélkülözhetetlen volt a jogilag képzett advocatus-ok segítségül vétele. Az - személyére vonatkozóan hosszú ideig nem léteztek kötelező előírások.
Egyetlen követelmény vele szemben a jogban való jártasság és a meggyőzőképesség volt, amit a gyakorlatban elért sikerei igazoltak. A késő antikvitásban az -- tevékenységének gyakorlását már meghatározott tanulási időhöz és jogi vizsgához kötötték, amelyet írásos dokumentummal kellett igazolni.


.-