logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Collatio glebalis

ritkábban gleba senatoria, follis sentorius vagy röviden gleba. Egy adófajta, amelyet I. Constantinus vezetett be.

A senator-ok (rómaiak és constantinopolisiak egyaránt) és a császári ház hozzátartozóinak földbirtokaira vetették ki, és a másik, senator-okat terhelő adóval, az aurum oblaticium-mal ellen tétben ezt évente kellett fizetni. A birtok méretétől függően három adósávot állapítottak meg, s ennek megfelelően: kettő, négy vagy nyolc follis-t kellett fizetni. (1 follis = 125 milliarenses, hozzávetőlegesen = 5 - solidus).

Meglehetősen megterhelő volt. A collatio glebalis egyrészt szorosan a földbirtokhoz kötődött: a senatori birtokokat a censuales nyilvántartásba vették, és 398-tól már akkor is fizetni kellett utánuk, ha maga a birtok elidegenítés folytán nem senatori kézbe került (paradox módon az ilyen földet akkor is megadóztatták, ha az ares privata részévé vált). Másrészt a minimumot, a két follist akkor is meg kellett fizetni, ha a senatornak nem volt földbirtoka.

I. Theodosius a szegény senatorokra való tekintettel 393-ban egy negyedik, alsó adósávot iktatott közbe, a hét solidus-t (glebalis follius septemue solidorum collatio). Marcianus (450-457) császár megszüntette a collatio glebalis-t. Az adórendszeren belül elfoglalt helyét és a további adófajtákat.


.-