logo

III October AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Aureus.

Az aurum „arany” szóból. Aranypénz.A köztársaság időszakában ritkán, csak szükséghelyzetben, az ezüstpénz kiegészítéseként verték. Számottevőbb mértékben a Kr. e. 2. század második felétől került kibocsátásra, értéke a réz váltópénznek, az as-nak, 20-, 40-, ill. 60-szorosa volt.

A második triumviratus időszakában a római -- az egész birodalomban elterjedt, és mindenütt kiszorította a helyi aranypénzeket. A császárkorban Augustustól kezdve a súlya 1/42 font (7,72 g) volt. Ezt a pénzt csak Rómában és a lugdunumi (ma Lyon) pénzverdében verték. Értéke az 1-2. század folyamán alapvetően stabil maradt.

Caracalla pénzreformjával 1/50-re csökkentették súlyát (6,55 g), a század folyamán ez 1/72-re esett. Az eredetileg 99%-os tisztasága is ekkor csökkent le erősen. Diocletianus 294-es pénzreformjával 1/60-ra (5,5 g) erősítette az aureus-t, az aranypénz stabilizálása azonban csak I. Constantinusnak, egy új pénz, asolidus (1/72, 4,4 g) bevezetésével sikerült 309-ben.


.-