logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

forum Traianum vagy forum Traiani

Traianus fórumaA forum Romanum mellett kialakított ún. császári fórumok közé tartozott, a forum Iulii és a forum Augusti északkeleti szomszédságában feküdt. A damaszkuszi Apollodóros tervei alapján épült, Kr. u. 113-ban szentelték fel. A forum Traianum-ot teljes szélességében egy monumentális öthajós épület, a Basilica Ulpia osztotta ketté, két egymástól eltérő jellegű térre.

Belépni a forum Traianum-ra Augustus foruma felől, egy diadalkapun át lehetett. Itt, a nagyobbik tér közepén állt, szemben a belépővel Traianus lovas szobra. Balra helyezkedett el a hatalmas bevásárlóközpont, a mercati Traiani.

A szobor mögött keresztirányban, az első teret a túlsó végén lezárva, oszlopcsarnokával a belépő felé fordulva magasodott a Basilica Ulpia épülete. Ennek belső csarnokán áthaladva, két kapun lehetett átjutni a túloldali, kisebbik terére.
A basilica falához jobbról és balról két egymással szembenéző könyvtárépület csatlakozott, az előttük lévő kicsiny előtéren állt Traianus oszlopa, tetején a magasban a császár szobrával. Szemben, az oszlop mögött ki szélesedő teret a magas pódiumra emelt Templum Traiani zárta le.