logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Diadalív

Arcus triumphalis, ill. porta triumphalis, az összes római építészeti emlék közül az egyik legjellegzetesebb. Eredetileg vallási funkciója volt, s a purificatio-t szolgálta, vö. caudiumi szégyeniga, később viszont már inkább azért emelték, hogy emlékeztessen egy-egy triumphus katonai győzelmére. Ennélfogva hozzátartozott a látványpropagandához, amennyiben emelte a győztes, a diadalt arató hadvezér tekintélyét. A diadalív-re vonatkozó említések Rómából a

Kr. e. 2. sz. kezdetéről valók, de az ismert és fennmaradt diadalívek többsége a császárkorra datálódik, amikor használatát kizárólag a császár személyére korlátozták. Egy augustusi egyszerű kapuboltozat formáját mutatta egy összekapcsolódó oszlop- vagy pillérpár között, és felette rendszerint a császárt quadrigae-n álló pózban ábrázoló jelenet kapott helyet. Később több diadalívet is összekapcsoltak, és szobrászati díszítése sokkal gazdagabb lett.