logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Colossus.

a gör. kolossos szóból. A lindosi Charés által Kr. e. 285 táján öntött s a világ hét csodája közé tartozó, 37 m magas, Rhodoson állított óriás szobor óta colossusnak nevezték az emberi méretet jóval meghaladó szobrokat. Rómában Nerónak volt Colossusa (Colossus Neronis), melyet Zénodoros készített. Ez eredetileg Nero palotájának, aDomus Aurea-nak az előcsarnokában, vestibuium-ában állt (Suet Nero 31).

A damnatio memoriae-val sújtott Nero után Vespasianus lecseréltette a szobor fejét, és sugárkoronás Sol-lá, a napistenné alakíttatta át (Colossus Solis, vö. Suet Vesp. 18). Hadrianus az Amphitheatrum Flavium mellé helyeztette (SHA, Hadr. 19, 12-13), amelyet ettől kezdve a szobor után Colosseum-nak kezdtek nevezni.

Commodus újra kicseréltette a szobor fejét egy a magáéról mintázottra, magát a szobrot pedig némi kiegészítéssel Herkulessé alakíttatta át (SHA, Commod. 17, 9-10). Halála után visszaalakították Sol-lá. A 4. században még a Város nevezetességei közé tartozott.